niedziela, 14 lutego 2010

śniadanie walentych

Ucztowanie rozpoczęte !
Chyba trudno o lepszy początek dnia niż chrupiące gofry z truskawkami kiedy za oknem śnieg. Pachnące, złociste, chrupiące z wierzchu a w środku puszyste, delikatnie słodkie z nutą wanilii. Pyszne !

SKŁADNIKI
* 350 g mąki pszennej
* szczypta soli
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 jajka (osobno białka i żółtka)
* 35 g białego cukru
* 500 ml ciepłego mleka
* 100 g rozpuszczonego masła
* łyżeczka ekstraktu waniliowego
W jednej misce należy zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia - odstawić. W drugiej misce - utrzeć żóltka z cukrem i ekstraktem waniliowym, dolać ciepłe mleko i masło. Połączyć z suchymi składnikami. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - delikatnie wmieszać w ciasto. Uzyskuje się dość gęste, bardzo puszyste ciasto. Wylewać na rozgrzaną gofrownicę i piec do uzyskania złotego koloru. 
Warto po zdjęciu z gofrownicy położyć gofra na papier ręcznikowy, żeby papier wchłonął parę - gofry nie zrobią się gumowe. Podawać od razu - smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz